Zmień rozmiar czcionki


Wyślij nowy tematWyślij odpowiedź Strona 1 z 1   [ 1 post ]
Autor Wiadomość
 Temat postu: Bigos myśliwski
Wysłany: 09 Gru 2010, 16:43 
Administrator

Rejestracja: 01 Wrz 2010, 22:01
Posty: 2
SKŁADNIKI:

1 kg mięsa z dzika, jelenia, daniela lub sarny
1 kg tłustego wędzonego boczku z dzika (może być
wieprzowy)
1 kg kości z dziczyzny
2 i 1/2 kg kwaszonej kapusty
1 i 1/2 kg białej kapusty
100 g czerwonego wina
duża garść grzybów suszonych
4 suszone lub wędzone śliwki
1 liść laurowy
5 ziaren jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
1 goździk
1 łyżeczkę czarnego pieprzu w ziarnach
1 łyżeczka soli
3 łyżki suszonego majeranku
3 duże cebule
1 żąbek czosnku
sól i pieprz do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Suszone grzyby moczyć w gorącej wodzie . Do nagrzanego (250 st. C) piekarnika włożyć kości i opiekać, aż będą ciemno-brazowe. Przełożyć kości do garnka, zalać grzybami wraz z wywarem i gotować pod przykryciem na małym ogniu do odparowania połowy płynu (szumując). Pod koniec gotowania dodać liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie, goździki, pieprz w ziarnach i łyżeczkę soli. Odcedzić grzyby i odłożyć. Mięso dokładnie umyć i osączyć z wody i pokroić w kawałki o grubości około 2 cm. , zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temeraturze nie przekraczającej + 6 stopni C)
Kwaszoną kapustę posiekać a białą poszatkować i zalać bulionem z kości (odlać jedną szklankę bulionu do duszenia mięsa) i dusić kapustę do miękkości. Podsmażyć pokrajany w kostkę boczek i na tłuszczu z boczku zeszklić pokrajaną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Dodać do kapusty razem z grzybami i pokrajanymi śliwkami, majerankiem pieprzem.
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć, posolić, posypać pieprzem i ostrą papryką do smaku. Rozgrzać smalec w rądlu i obsmażyć osobno każdy rodzaj mięsa z wszystkich stron a następnie dusić podlewając winem i bulionem, aż każde mięso będzie miękkie. Dodać do kapusty wszystkie rodzaje mięsa i dusić razem przez przynajmniej 2 godziny


Góra
 Profil  
 
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Wyślij nowy tematWyślij odpowiedź Strona 1 z 1   [ 1 post ]


Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
cron


Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net